Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

14 Nisan 2024 Pazar

MUHTAR 2

 101 — Allah, bir kavim hakkında bir felâket ve belâ murat ederse, işlerini sapılmışların eline verir.
(Deylemî)

102 — (Dua ile) Allah’dan bir şey istediğiniz zaman, ellerinizin içi­ni semaya , kaldırarak isteyiniz. Dışı ile istemeyiniz. Sonra ellerinizi yüzünüze sürmeden indirmeyiniz. Zira Hazret-i Allah avuçlarınızm içine bereket koyar.
(Ebî Dâvud)

103 — Biriniz, Allah’dan bir şey istediği ve duasının kabul olaca­ğını (bazı emarelerle) sezdiği zaman, (o nimete şükren) «kerem ve İh­san ile bütün İyi ve yararlı işleri tamamlayan Allah’a hamdolsun.» de­sin. Duasının İcabeti geciken kişi de, her hâl ü kârda «Allah’a hamdol­sun.» desin.(Beyhakî: Ebî Hureyre)

104 — İyiliğin, seni sevindirir ve kötülüğün üzerse, (gerçek) bir mü’minsin.(Ziya: Ebu Ümame)

105 — Bir çocuğa Muhammed adım verirseniz, (Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (AS.) hürmeten) ona ikramda bulunun ve mecliste ona yer verin. Ayrıca «Allah yüzünü kara etsin» (belânı, cezanı, versin) şeklinde beddua etmeyin.
(Hatîb: Alî «RA.»)

106 - Su içmek istediğiniz zaman emerek (yavaş yavaş içiniz) . (Ağzınızı doldurarak ara vermeden) bol bol içmeyiniz.Çünkü böyle içmek(mide,ciğer,dalak)hastalıklarına sebep olur.

107-Biriniz namaz kıldığı zaman (namaza)veda edenin,namaza bir daha ebediyen dönebileceğini sanmayanın kıldığı gibi namazını kılsın

108-Kadın beş vakit namazını kılar,bir ay ramazan orucunu tutar,iffet ve namusunu muhafaza ile kocasınada itaat ederse,muhakkak cennete girer.

109- Emanet zayi edildiği zaman kıyamet gününü bekleyiniz.
Ashabdan biri sordu:
Ya Resulallah s.a.v. emaneti zayi etmek nasıl olur
Peygamberimiz s.a.v.
Herhangi bir iş (bir vazife,bir mevki)layık olmayana verildiği zaman kıyamet gününü bekle , buyurdular.

110-Terbiye maksadıyla biriniz dövdüğü zaman yüze vurmaktan kaçınsın.

111-Süreyya(ülker yıldızı) doğduğu zaman çiftçiler semavi afetlerden emin olurlar.(Taberani)

112-Birinizin kulağı çınlarsa beni hatırlasın;ve bana salat etsin.Ayrıca "Beni hayırla ananı Allah c.c. da hayırla ansın"desin (ibni Adiyy:Ebi Rafi)

113-Sizden biriniz aksırırsa "ElhamdülillahiRabbil alemin"desin.Din kardeşi yahut arkadaşı "Yerhamukellah" desin.Buna karşılık "Yehdîkumullahu ve yuslihu bâlekum" desin.(Ebî Dâvud,Nesâi)
Allah c.c. sana rahmet etsin
Allah c.c. size hidayet etsin e kalbinizi ıslah etsin

114-Çocuk sağını solundan ayıracak hale geldiği zaman , ona namaz kılmayı emredin.(Ebî Dâvud)

115-Ümmetim dünyaya tâzim edip onu ahirete tercih ettiği zaman onun kalbinden islam çıkarılır.
Şeriatın güzel gördüğünü emredip kötü gördüğünü nehyetmediği zamanda , Kur'an-ı Kerîm'in bereketinden mahrum kalır (tirmizi)

116-Cuma günü hatip hutbe okurken arkadaşna,yanındakine "sus" dersen manasız boş bir söz söylemiş olursun.(Buhari)

117 - Kul "ya Rab ya Rab " deyince Allah c.c. "İcabet ederim e kulum isteki sana verilsin" der. (Ebi'd Dünya :Aişe R.Anha)

118- Kul namazda kıyamda bulunduğu zaman rükua gidinceye kadar başına Allah c.c. ihsanı saçılır.Rükua varıncada Allah c.c. ın rahmeti onu kaplar.Secde eden kimsede Allah c.c. ın ayakları dibinde (tevazuun en üstün şekli ile)secde eder.(Kulun Allah c.c. a en yakın olduğu durum secde halidir)İsteyeceğini istesin dilesin.(Said İbn Mansur:Ebi Ammar r.a.)

119-Adem olu secde (ayetini)okuyup secde ettiği zaman şeytan (oradan) ağlayarak ayrılır ;ve derki "yazıklar olsun bana!Adem oğlu secde ile emrolundu ve secde etti,ona cennet var.Ben ise secde ile emredildim ,asi oldum,benim içinde cehennem var.(Müslim:Ebi Hureyre r.a.)

120-Namaz ikâme edildiği zaman,namaza koşarak acele ile değil,vakar ve sükûnetle yürüyerek gidiniz.Rekatlardan kavuştuğunuzu imamla beraber kılın,kalanınıda imam selam verdikten sonra tamamlayın(Buhari,Müslim)

121-Namaza durunca iftitah tekbirini al.Sonra Kur'an-ı Kerîm densana kolay geleni oku.Sonra rükûa git.Rükuda azaların sükun buluncaya kadar dur.Sonra rükudan dimdik olacak şekilde kalk ve o durumda biraz dur.Sonra secdeye git,ve secdede bütün mafsalların sükunet buluncaya kadar kal.Sonra oturacak şekilde secdeden kalk ve o hade biraz ur.Sonra yine secdeye git ve secdede bütün mafsalların sükunet buluncaya kadar kal.Sonra namazın bütün rekatlarını böyle kıl.(Buhari,Müslim)

122-İçinizden birinin ayakkabıları ayağında iken önüne yemek sofrası konulursa ayakkabılarını çıkarsın.Çünkü ayakkabılarını çıkarmak ,ayaklarına daha çok rahatlık verir.Ve aynı zamanda sünnettendir.(Ebî Ya'la:Enes r.a.)

123-Kulun günahı çok olurda bunu yok edecek hayırlı ameli olmazsa Allah c.c. onu üzüntü ve endişeye duçar eder ki günahlarını onula silip yok etsin.(İmam-ı Ammed:Aişe R.anha.)     


124 -  Ahir zaman geldiği vakit, İnsanların din ve dünyalarımın dayanalı, altın ve gümüş (paralar) olur (Tabirini)

125 - Bir kulun çocuğu öldüğü laman, Ha Allah, meleklerine : «Kulumun çocuğunun canını mı aldınız?» buyurur. Melekler : «Evet» derler Allah : «Onun kalbinin meyvesini mi aldınız?» buyurur. Yine melekler: «Evet derler.
Allah «Kulum ne dedi? buyurur. Onlar (Melekler) ; «Sana hamdetti ve (Innâ lillahi ve Inna ileyhi raciûn) diyerek, Sana sığın­dı» derler. Bunun ürerine Allahü Teala : «Kulum İçin cennette bir köşk İnşâ edin ve adını da hamd köşkü koyun» buyurur.
(Tirmizi)

126 — Kişi Ölünce ameli kesilir. (Amel defteri kapanır). Yalnız şu üç amelden dolayı, amel defterine yine hasenât yazılması devam eder :
1) Devamlı, arkası kesilmeyen sadaka (cami, çeşme, köprü, mek­tep ve benzeri hayırlar),
2) Başkalarına Allah yolunda menfaât temin eden İlim,
3) Babası İçin duâ eden hayırlı evlat.(Müslim)

127 — Size, keder, üzüntü (kıtlık gibi) bir musibet İndiği za­man : «Allahım, sen bizim Rabbimizsin. nimetlerinle bizi besleyip ye­tiştirensin, Senin şerikin yoktur.» deyin. (Beyhâki: tbni Abbas)

128 - İçinizden biriniz, malca ve vücût güzelliği bakımından kendinden daha üstün bir kimseye baktığı zaman (üzüleceğine), kendinden daha aşağı bir durumda olana baksın da hâline şükretsin.
(Buhâri, Müslim ; Ebi Hureyre)

128 — İçinizden biriniz, bir İş yapmak istediği zaman farzdan başka iki rek'at (istihâre) namazı kılsın ve ondan sonra: «Allahım!  İlmin olduğu için (yapmayı) düşündüğüm bu işin) hayırlı olmasını  senden dilerim. (Bu İşi başarmak için gereken) kudreti, yüce kudre tinden dilerim. Yüce fazilet ve kereminden, nimet ve ihsânından isterim. Sen her şeye muktedirsin. Benim gücüm hiçbir şey'e yetmez ' Sen her şey‘i bilirsin, ben bir şey bilmem. Sen gâiblerin hakkı ile bilicisisin, Allahım! Eğer "bu işin, dinim, maişet sebeplerim ve istikbâ­lim bakımından, hayırlı olacağını biliyorsan (ki mutlaka biliyorsun) onu bana takdir et müyesser kıl, sonra onu hakkımda hayırlı ve be­reketli eyle. Ve eğer bu işin, dinim, mâişet esbabım ve istikbâlim ba­kımından (hakkımda) hayırlı olmadığını biliyorsan (ki muhakkak bi­liyorsun) onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır nerede olursa ol­sun (onu arayıp bulmayı) bana takdir et. Ve onunla beni râzı kıl diye duâ etsin. Hz Peygamber dedi ki: (İstediği işin adını istlhâre yapan tâyin eder.) (Buhâri)

130 — Cenaze (tabuta) konulup halk onu omuzlarına aldığı za­man, eğer cenaze iyi ve sâlih bir amele sahipse «götürün, beni kabri­me sunun» der Şayet cenaze İyi ve sâlih bir amel sahibi değilse : »Ey­vah bana, beni nereye götürüyorsunuz?» der. Bu feryadı insandan başka her şey işitir Şayet insan bu feryadı duysaydı, (korkudan) ba­yılıp düşerdi (Buhâri)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder